-
AMERICAN STAFFORDSHIRE TERRIERS (4 HONDEN!)
______________________________________________________________________________________________________________________________
Potter
Mijn verhaal over Potter (geboren op 15-01-2014)
Na vanaf 1985 zelf al 1 Engelse Stafford (12,5 jaar geworden_) en 2 Amerikaanse Staffords 1 reu (13+ geworden) en 1 teef (10 jaar geworden) van pup af aan te hebben gehad, kwam Potter in April 2020 in ons leven, een Amerikaanse stafford reu. We hebben hem van de fokker overgenomen op 6 jarige leeftijd aangezien zij ook een nieuw mandje voor hem zocht door privéomstandigheden.
Uiteraard heeft hij een periode van gewenning gehad en had in het begin last van verlatingsangst. De eerste 2 weken dat hij bij ons in huis was heeft hij veel last gehad van “fietsgedrag” maar dat is al heel snel met de juiste commando’s en aanpak opgehouden. Een kort “nee” was vaak al voldoende om hem te corrigeren. Voor wij Potter overnamen van de fokker, is hij een paar weken bij een ander gezin geweest met kleine kinderen waar hij het ‘fietsgedrag” bij de kinderen ook liet zien en dat was voor dat gezin een reden om hem terug te brengen naar de fokker. Hij zal dus misschien de neiging hebben om dit bij een nieuw baasje “uit te proberen” maar met de juiste correctie en begeleiding is dit snel verleden tijd.
Wat ik van het leven van Potter bij de fokker weet is dat Potter regelmatig op shows heeft gelopen en daar ook prijzen heeft gewonnen. Maar dat is volgens mij in het begin geweest. Van zijn thuissituatie weet ik dat de fokker meerdere honden had en in een buitengebied woonde met veel ruimte achter waar de honden, bij beurten zich lekker konden uitleven. De dagelijkse lange wandelingen zoals wij die doen heeft hij volgens mij niet echt gehad.
Potter kon het daar goed vinden met de teefjes. Een reu werd al moeilijker. Hij ligt graag op de bank en dat gaf de fokker ook aan toen we naar hem toegingen.
Door gewenning was het zeer zeker in het begin moeilijk om hem even alleen te laten maar daar is tijd en begrip voor nodig uiteraard. Nu gaat het makkelijker maar hij vindt het wel heel fijn als er iemand bij hem is. Het alleen laten gaat nu beter maar dit zijn een paar uurtjes per dag.
We zijn niet met hem op cursus geweest en brengen hem uit de ervaring met de andere honden en cursussen dingen bij die wij belangrijk vinden in het dagelijks leven van de hond.
Hoewel Potter in Januari 2023 9 jaar wordt is hij qua geest en doen nog een jonge hond.
Binnen in huis is hij heel rustig, vindt het heel leuk als er bezoek komt (voor hem denkt ie) maar na begroeting is het goed en ligt hij er lekker bij. Lekker op zijn bot of iets lekkers en dan is het prima. Dit kun je ook allemaal gewoon afpakken zonder problemen net als zijn eten.
Bij de fokker kreeg Potter ‘s avonds 600 gram vlees maar nu verdelen we het na de wandeling in de ochtend 200 gram en 400 gram in de avond. Daarnaast eet hij ook wel eens een lapje van de tafel mee. Dat vindt hij heerlijk als hij iets in zijn bak krijgt van ons. Een bodempje is genoeg en daar geniet hij echt van.
Hij krijgt af en toe tussendoortjes maar dan echt hondensnacks, maar wat hij graag heeft om even mee bezig te zijn is een kauwstaaf.
Buiten krijgt Potter nogal veel prikkels waardoor je hem wel vaker even moet corrigeren dat hij uit die bubbel komt. De neus gaat over de grond en stopt pas als je terug bent van de wandeling. Hij reageert op commando’s zoals blijf, wacht (met eten) kom. Potter kan vrij loslopen als er verder geen andere honden in de buurt zijn want die heeft hij al van ver gespot. Dit loslopen doe ik dan bij mij vaker in het veld en langs het kanaal waar ik vrij overzicht heb. Hier kan hij zijn eigen ding en tempo lopen en reageert op commando om te wachten of te komen. Andere honden benader ik rustig als ik ze niet ken of loop door. De ene hond vindt hij leuk en de ander niet, vrij normaal maar daarom ben ik hier heel voorzichtig in. Honden uit de straat die hij kent daar kan hij mee overweg en andere honden is rustig benaderen. Katten of andere kleine huisdieren kent hij niet dus daar is hij wel op gefocust. Dus liever geen andere huisdieren en dan is het perfect voor Potter.
Het commando ‘zit’ gebruik ik bij Potter niet, hij kent het wel maar doordat Potter in december 2021 en oktober 2022 aan beide achterpoten is geopereerd, i.v.m. gescheurde kruisbanden, gebruik ik dit commando niet. Potter zit nu met zijn linker achterpoot (16 december) in de 10e week van zijn revalidatie en het gaat goed.
Zijn revalidatie verloopt goed en we zijn nu ook weer verdere stukjes met hem aan het lopen. We zijn nu bijna 3 maanden verder en hij kan alles weer, alleen de trappen vermijd ik nog, vandaar dat hij nu nog bij mijn ex-partner revalideert. Hoe langer ik met de trappen kan wachten hoe beter het voor Potter is.
Buiten deze operaties heeft hij verder nooit afwijkende dingen gehad. Dit hebben we via echo toen we Potter kregen bij de dierenarts laten checken.
Een bezoek aan de dierenarts gaat altijd zonder problemen. De dierenarts kan alles met hem doen en hij laat ook alles met zich doen. Onderzoek of een enting geven maakt hem allemaal niks uit.
Potter vindt het heerlijk om buiten te zijn en bij water maar is geen zwemmer in tegenstelling tot de vorige staffords die we hebben gehad. Als je met hem aan het water speelt zal hij er wel ingaan maar zwemmen doet hij er niet in. We gaan regelmatig met hem naar de zee en dat vindt hij helemaal geweldig, niet om te zwemmen maar lekker door het water en in het zand.
Ook de ritjes met de auto vindt hij geweldig. In de auto is hij heel relaxed en gaat daar dan ook rustig liggen slapen zonder problemen. Hoe meer met de auto hoe liever. Na een heerlijke wandeling is hij dan ook in huis lekker relaxed.
Potter heeft in huis een bench, omdat hij dat van de fokker gewend was maar daar ligt hij ook heel graag in, deze staat altijd open en meestal gaat hij daar voor de nacht in liggen. Bovendien heeft hij een mand waar hij ook graag door de dag in ligt. En voorheen lag hij graag op de bank. Voor zijn eerste operatie heb ik een orthopedisch kussen gekocht ivm revalidatie en daar ligt hij nu heel graag op en komt niet meer op de bank. Dus slaap/relaxplaatsen genoeg.
Potter vindt knuffels erg leuk en is heel enthousiast als je er eentje meebrengt. Als je thuiskomt staat hij al met knuffeltje te wachten bij de deur of een ander speeltje wat hij toevallig bij zich heeft liggen. Het is geen hond die je lekker onder stopt onder een dekentje want daar gaat hij al snel onderuit, dat is niet zijn ding.
Op terras meenemen deden we wel op de vakanties, maar in het dagelijks leven niet vaak omdat hij toch wel overprikkeld is als er andere honden op terras zijn. Dat proberen we natuurlijk wel te corrigeren maar is niet altijd even prettig dus dan liet ik hem liever rustig thuis.
Voor wat betreft vuurwerk met Oud en Nieuw hebben wij hem nu 2 jaar meegemaakt maar daar heeft hij geen last van en reageert er ook totaal niet op. Komt misschien ook omdat we in een dorp wonen, waar na max, 1,5 uur het vuurwerk voorbij is.
Bij de fokker heeft Potter in een buitengebied gewoond en bij ons in een dorp vlak bij weilanden en kanaal, hij is dus geen stadshond, waarschijnlijk teveel prikkels voor hem.
De reden waarom ik met heel veel pijn in mijn hart op zoek ga naar een nieuw warm mandje is dat ik door een recente relatiebreuk geen oplossing kan vinden met mijn ex-partner om samen de zorg voor Potter voort te zetten. Via diverse sites, met hulp van mijn fokker en andere mensen om mij heen hebben we gezocht naar een oplossing maar die helaas niet kunnen vinden.
Groetjes,
Jacqueline
_______________________________________________________________________________________________________________________________
Doenja
(mag blijven bij haar nieuwe gezin!)
Doenja, een lieve American Staffordshire Terrier, geboren 20 mei 2012.
Doenja is de hond van mijn vader, in juli 2012 kwam zij bij hem als pup. Door het overlijden van mijn vader zijn wij helaas genoodzaakt een nieuw adres te zoeken voor Doenja.
Toen Doenja bij mijn vader kwam was mijn eigen hond (Friday) vaak bij mijn vader aan het logeren (zo’n 4 dagen per week). Doenja en Friday waren vanaf het eerste moment dikke maatjes en onafscheidelijk. Doenja is een zeer lieve, aanhankelijke hond die zowel van mensen als andere honden houdt en deze graag om zich heen heeft en graag bij hen in de buurt is. Ook met kinderen kan zij goed overweg, ze is hierin soms wel een beetje enthousiast en daardoor soms wat lomp.
Op katten reageert ze impulsief en buiten gaat ze daar achteraan, ik weet niet hoe dit in huis zal gaan.
In huis is ze rustig, ze houdt wel alles in de gaten. Af en toe heeft ze een ‘gekke bui’, dan wil ze spelen of even dollen. Ze daagt een eventuele andere hond of haar baasje dan uit om te spelen. Ze speelt graag met een flostouw, ballen en stokken. Doenja kan zich heel goed en makkelijk aanpassen, went snel aan nieuwe regels en bijvoorbeeld een ander ritme. Dit hebben we de laatste tijd goed gemerkt. De regels bij mijn vader en ons zijn toch wel heel anders, net zoals het ritme, ze is hier snel aan gewend. Ze kan ook zeker luisteren, maar hierin moet wel consequent gehandeld worden, bij een beetje ruimte zal ze deze nemen en grenzen opzoeken.
Nieuwe dingen kan ze ook aanleren, ze is wat dat betreft misschien wat ouder maar fysiek en mentaal nog jong en leergierig. Ze geniet ervan om lekker te wandelen, neemt hierbij af en toe een sprintje en vind het leuk om met andere honden samen te spelen of te rennen. Ze vindt hierbij eigenlijk alle honden leuk, klein of groot, het maakt niet zoveel uit. Wel kan ze hierin soms een beetje onzeker zijn, helemaal bij dominant gedrag van andere honden, ze kan dan onderdanig zijn door op haar rug te gaan liggen. Verder kan ze goed aan de lijn lopen, ze kan wel wat impulsief reageren als ze een andere kat of hond ziet, hier moet wel rekening mee gehouden worden. Ze vergeet dan even dat ze aan de lijn zit en ook hoe sterk ze kan zijn. Ze vindt het fijn om los te lopen tijdens de wandeling, ze gaat dan haar eigen gang, rent stukjes, neemt de tijd om hier en daar te snuffelen, maar houdt ons altijd in de gaten. Ze luistert over het algemeen goed maar kan dit soms vergeten als ze wordt afgeleid door een andere hond, geurtje of kat. We hebben 1 keer met haar gefietst, ze liep los mee, ze kwam toen goed mee en bleef bij ons. Doenja houdt van zwemmen.
Doenja is opgegroeid bij mijn vader, die alleen woonde. Zijn kleinkinderen kwamen wel regelmatig op bezoek. Sinds een tijdje woont Doenja bij ons in ons gezin met 2 kinderen van 6 en 8. Dit gaat heel goed en ze is dus gewend om met kinderen samen te zijn. Ze heeft in huis een vaste plek en heeft een hondenkussen om op te liggen. Bij mijn vader zat/ lag ze altijd op de bank, dit mag bij ons niet en doet ze ook niet. Ze ligt ook graag in de tuin of gewoon op de grond.
Doenja wordt minimaal 3 keer per dag uitgelaten, 's-ochtends, 's-middags en 's-avonds, soms een keer extra. Ze krijgt 's-ochtends na haar eerste ronde brokken en rond half 5.
Beloningen als in snoepjes krijgt ze heel af en toe, dit gebruiken we nu voor als het goed gaat met alleen blijven.
Doenja is een echte allemansvriend, als er iemand binnen komt wil ze diegene enthousiast begroeten, dit wil ze nog wel eens doen door te gaan springen. Dit proberen wij voor te zijn, door haar naar haar plaats te sturen voordat er mensen binnen komen en haar alleen te begroeten als ze niet springt. Ze is hierin wel te sturen, ze vindt het wel lastig maar luistert wel.
Alleen thuis blijven vindt ze nog wel wat lastig. Ze kan dan wat piepen en gaan blaffen, hier zijn we druk mee aan het oefenen en het lijkt steeds beter te gaan, we doen dit door muziek aan te zetten voor haar en houden haar in de gaten met een camera, ze kan steeds beter en langer alleen thuis blijven. Maar stopt de muziek dan wordt ze wel wat onrustiger en kan ze sneller weer gaan blaffen.
Doenja vind nieuwe en onbekende dingen soms wat spannend en kan hierin onzeker zijn, denk aan bijvoorbeeld autorijden, alleen thuis zijn etc. Door veel herhalen, geruststellen en haar belonen als het goed gaat, krijgt ze hier meer vertrouwen in en kunnen die dingen gewoon gedaan worden zonder moeite. We weten niet of ze bang is voor onweer en vuurwerk.
Doenja is in het verleden geopereerd aan een bultje, wat kwaadaardig bleek te zijn, hierdoor heeft ze aan haar zijkant een redelijk groot litteken overgehouden. Verder is Doenja op dit moment 22 kg. Doenja kan overal mee naar toe genomen worden. Ze is wat dat betreft vrij makkelijk.
Bij de dierenarts vind ze het wel wat spannend. Als er iets gedaan moet worden vind ze dit wel spannend en op de tafel staan vind ze niet fijn, hier wil ze van af.
Winnie
_______________________________________________________________________________________________________________________________
Tank
(mag blijven bij zijn nieuwe eigenaar)
Tank is American Staffordshire Terrier reu, geboren op 26 december 2018.
Het is een super lieve gezinshond, dol op kinderen en mensen en een echte grote knuffelkont. Zodra je op de bank gaat zitten komt die maar al te graag bij je zitten/liggen.
Hij is dol op spelen en een balletje gooien en gaat graag mee naar buiten.
Tank kent het commando zit. En voor een koekje al helemaal 😉
Met andere honden kan hij op zich wel als de andere hond ook goed gedrag vertoont.
Het kan soms een echt sulletje zijn, hij match niet met zijn knappe stoere uiterlijk 😉 .
In bad of onder de douche vind hij ook lekker en hij laat zich dan ook graag wassen en afdrogen om vervolgens even de dolle 5 minuten te hebben van blijdschap. Tank is gewend om een paar uurtjes alleen te zijn. Bij ons zat hij niet in een Bench omdat wij een bijkeuken hadden waar die de ruimte had. Tank is een tuin gewend en ligt dan ook graag buiten in het zonnetje.
Het is niet echt een zwemmer, hij gaat bij het water wel met zijn pootjes erdoor heen maar verder niet. Hij is nog niet met mij mee geweest langs de fiets. Binnen de bebouwde kom loopt hij aan de lijn en hij mag los als we bij het bos zijn. Tank kan goed lopen, ook in het bos, en heeft een goed uithoudingsvermogen.
Hij heeft geen cursus gevolgd maar luistert naar “zit” en “af”. Hij is onstuimig aan de riem als hij net uit gaat, wil dan alles ruiken..maar wordt rustiger als je op weg bent.
Op katten reageert hij niet buiten.
Bij de dierenarts gedraagt hij zich keurig en laat alles goed toe wat er moet gebeuren.
Tank is altijd enthousiast als hij met de auto mee mag, soms wel beetje te blij.
Tank eet soms pens/vlees en het vlees compleet is van een merk wat in bijna elke supermarkt te koop is. 1 pakje per dag en wat brokken voor zijn tanden. Tank Is een makkelijke eter. Af en toe een lekker botje op zijn tijd vind hij natuurlijk ook lekker😊. En kijken wat hij nog kan krijgen als ik iets heb.
Door een relatiebreuk ben ik meer ben gaan werken en komt Tank een hoop te kort, vandaar ben ik aan het kijken of er iemand is die hem een gouden mandje kan bieden.
Dit met echt pijn in mijn hart want hij is zo lief ...ook voor mijn kleinkinderen, 1,7 en 17 jaar. Mijn dochter heeft hem ook wel opgevangen maar dat is niet de juiste plek met ook haar drukke baan en de kids. Maar omdat ik er wel veel moeite mee heb, is het af en toe wel fijn maar niet voor Tank. Hij verdient gewoon een plekje waar hij heerlijk kan meedraaien in een huisje waar ze hem alle liefde en aandacht willen geven. Hij gaat ook niet na de eerste de beste weg. Ik moet er ook een goed gevoel en klik mee hebben. En mocht blijken dat er omstandigheden zijn dat Tank niet kan blijven bij zijn nieuwe eigenaar, dan komt Tank gewoon terug naar mij.
Renate
____________________________________________________________________________________________________
Raven
(mag blijven bij haar nieuwe eigenaar!)
Raven is een mooi en lief Amerikaans Stafford teefje van 7 jaar oud. Ze niet erg groot en weegt zo'n 18 tot 20 kg, een heel fijn formaat. Ze is een geweldige gezinshond, die zowel jongere en oudere kinderen gewend is. In de woonkamer heeft ze haar eigen plek, een bench, waarvan het deurtje dag en nacht open staat. Soms gaat het deurtje dicht, als er bezoek is die honden eng vinden, als de voordeur open staat enz. daar reageert ze prima op. Ze heeft geleerd niet op de bank te zitten en ze komt niet boven in de slaapkamers.
Raven is redelijk beschermend naar haar mensen, als ze vreemde geluiden hoort gaat ze bij de kinderen zitten. Ze blaft niet als de deurbel gaat of als er mensen voor het huis langs lopen.
Ze ligt ook graag hele dagen in de tuin als de zon schijnt, ze heeft hier ook een hokje zodat ze kan schuilen als het bijvoorbeeld onverwacht gaat regenen en er even niemand thuis is. Even alleen thuis zijn is prima, maar het moet geen uren duren. Ze vindt het heerlijk om bij haar mensen in de buurt te zijn. In de tuin springt ze onder leiding van een van de kinderen over hindernissen, moet ze op zoek naar verstopte koekjes of spelen ze met de "flirtpole". Ze mag graag vertroeteld worden en als daar een sjaal, ketting, hoofdoekje o.i.d. bij komt kijken dan neemt ze dat voor lief.
Raven is niet op cursus geweest. Ze kent de volgende commando’s: zit, lig, op je plaats, los, blijf, naast, terug, wacht, ga maar eten, kom maar binnen, plassen en zoek.
Raven krijgt 1x per dag een maaltijd (niet op een vast tijdstip), ze krijgt KVV. Naast haar maaltijd krijgt ze ook gedroogde snacks aangeboden zoals: geelhaar, bullenpees, konijnenoren, pens, long, runderoren, kophuid, kippenvoetjes, zalmhuid etc. Ook is ze bekend met rauwe snacks zoals: kippennekken, kippenvleugels, pens, konijnenoren, kippenvoetjes etc. Als ze zich ziek voelt en niet kan/wil eten krijgt ze bottenbouillon. Er is geen sprake van voer-/baknijd. Ze krijgt geen restjes van tafel.
Tijdens de wandeling loopt ze goed mee en trekt niet aan de lijn, tenzij ze onverwacht een kat ziet of bij bepaalde honden. Op nieuwe plekken wandelen vindt ze soms wat spannend, maar het gaat uiteindelijk prima. Bij ons in de buurt geven we elkaar de ruimte als we de hond uitlaten, maar ook als mensen zomaar passeren en weinig ruimte overlaten of hun hond gewoon op Raven laten komen, kan ze daar met de juiste begeleiding goed mee omgaan. Raven kan ook naast de fiets draven. Ze is er niet altijd dol op, in de ochtend is ze bijvoorbeeld niet vooruit te krijgen, terwijl ze in de middag of avond niet te stoppen is. Momenteel is ze uit vorm en moet het fietsen weer opgebouwd worden, maar ze heeft ook met gemak 10 km gelopen. Raven is altijd aangelijnd, als we haar meer ruimte willen geven gebruiken we een lange lijn. Ze is niet gewend om te apporteren, ze speelt niet met stokken en/of balletjes.
Knallen van onweer of vuurwerk doen haar niks, ze gaat onverstoorbaar verder met waar ze mee bezig is. Regen is een ander verhaal... daar houdt ze niet zo van, dan doet ze snel een plasje en draait zich direct om richting huis. Raven springt zo de auto in, maar soms kan een ritje toch spannend zijn. Ze hijgt dan veel en kan het zijn dat ze nodig moet en dunne ontlasting heeft. Ik heb geen auto tot mijn beschikking en daarom is ze het niet gewend.
Raven is goed met reuen en stabiele teven onder goede begeleiding. Ze vindt het heerlijk om te spelen en weet vaak ook van geen ophouden. Andere honden zorgen ervoor dat ze net wat makkelijker uit haar comfortzone stapt en bijvoorbeeld toch het water in gaat. Hoewel ze zich buiten vaak op katten focust (ze is onlangs beslopen en besprongen door jonge katten), gaat het binnen goed!
Raven is in juni 2015 geënt, daarna heb ik in augustus 2016 en november 2019 een titerbepaling laten uitvoeren. In november 2020 moest er weer een titerbepaling uitgevoerd worden, maar dit is door persoonlijke omstandigheden niet gebeurd. Ik zal haar deze maand laten enten, maar helaas kan ik geen titerbepaling laten uitvoeren om te kijken of de enting ook aangeslagen is. Raven heeft in februari 2017 een nestje gehad bij haar fokker. Bij de dierenarts gedraagt ze zich netjes en vindt ze de aandacht geweldig! Raven is niet verzekerd.
Eigenlijk is Raven de ideale hond voor een gezin of een huishouden met 1 of 2 personen, die veel thuis zijn. Waar ze lekker een beetje rond kan scharrelen, haar gangetje kan gaan en kan genieten van het liggen in de zon of bij de verwarming en vertroeteld wordt. Een plek waar ze voldoende aandacht en beweging krijgt.
En heel belangrijk! Raven heeft een baasje nodig die duidelijk leiding geeft, geduldig is en waar ze de eerste nachten bij in de buurt mag slapen. Ze heeft echt de tijd nodig om te wennen.
Belangrijk: waarom moeten wij afscheid nemen van Raven? Raven woont nu in een gezin met 3 kinderen van 12, 10 en 8 jaar. Er zijn geen andere dieren in huis.Ik ben alleen verantwoordelijk voor alles wat met Raven te maken heeft, voeren, wandelen, verzorging, alles.De afgelopen jaren zijn er binnen het gezin veel persoonlijke dingen veranderd, waardoor mijn verantwoordelijkheden groter, zwaarder en meer werden. Helaas is het teveel geworden en heb ik er voor moeten kiezen om een ander baasje voor Raven te zoeken.
Wellicht ook leuk: de fokker van Raven heeft een vrij actieve Facebook groep waar het merendeel van de baasjes lid van is. Zo is er op een leuke, vrijblijvende manier contact met bijvoorbeeld de baasjes van de nest broertjes en zusjes en de baasjes van haar eigen pups!
_______________________________________________________________________________________________________________________________
Zijn er nog meer American Staffordshire Terriers in de herplaatsing? Dat zou zo maar kunnen! Niet elke stafford komt op de website terecht omdat ik vaak via mijn zoekerslijst de procedure kan opstarten. Dus als je zeker wil weten of er meer staffords in de herplaatsing zijn, bel me even!