.
Hoe werkt de herplaatsing?
Op dit moment heb ik de herplaatsing zo ingericht dat ik als tussenpersoon fungeer. Dat werkt prima. De mensen die om wat voor reden dan ook hun hond moeten herplaatsen, kunnen zich bij mij aanmelden. Op het moment dat u mij gaat inschakelen om uw hond te gaan herplaatsen om welke voor reden dan ook, moet u ervan doordrongen zijn dat u een “drempel” overgaat. U moet er 100% zeker van zijn dat u achter de herplaatsing staat in het belang van uw hond!
Twijfelt u nog een beetje, doe het dan niet. Zorg eerst dat u zelf alles op een rijtje heeft gezet voordat u mij gaat bellen.
Kontakt opnemen gebeurt bij voorkeur per telefoon, soms per mail. Ik neem ook niet klakkeloos elke hond in bemiddeling. Er zijn natuurlijk wel een aantal voorwaarden.
Een daarvan is de stamboom, daarvan wil ik altijd een kopie ontvangen. Zonder stamboom kan er helaas geen bemiddeling plaatsvinden.Daarnaast verwacht ik van de eigenaar dat hij een uitgebreide brief over zijn/haar hond schrijft, zodat ik een zo duidelijk en breed mogelijk beeld van de hond krijg en dan natuurlijk een aantal leuke foto's waar de hond goed op staat, die ik dan weer kan gebruiken om de hond voor te stellen aan kandidaten en later voor plaatsing op Facebook en deze site.
Ik herplaats enkel honden van particulieren voor particulier geïnteresseerden, dus handelaren/fokkers kan ik niet van dienst zijn.
Als de informatie bij mij thuis ontvangen is, dan neem ik kontakt met de eigenaar op, zodat alles kan worden doorgesproken en eventuele dingen die nog ontbreken kunnen worden aangevuld.
Dan werp ik een blik in mijn zoekerslijst waar mensen zich hebben aangemeld voor een oudere hond. In sommige gevallen zit er al meteen iemand tussen die bij de hond zou kunnen passen. Die laat ik dan als eerste kontakt opnemen met de eigenaar van de hond.
Mocht dat nu niet het geval zijn, dan worden de gegevens van de hond met foto's op Facebook gezet en later ook op deze website.
Vanaf het moment dat de hond op de website staat hebben mensen gelegenheid hierop te reageren. Dat gaat vaak per mail, maar ook hier heb ik de voorkeur voor een telefonisch gesprek.
Hoe werkt de herplaatsprocedure?
Het advies dat ik altijd iedereen meegeef, luidt als volgt:
Bel mij eerst op. Ik ben de eerste “zeef”. Niet iedereen komt op mijn zoekerslijst te staan. Daar zijn wel een aantal criteria voor( zie “wie komt er in aanmerking voor herplaatsing”)
Dan wordt er kontakt opgenomen met de eigenaar van de hond. Die staat de mensen te woord en zal geïnteresseerde mensen bij een positief gesprek uitnodigen voor een eerste kennismaking met de hond.
Tijdens die kennismaking op een middag of een avond probeert men te kijken of het met de hond klikt. Het is een volwassen dier dat over het algemeen zijn karakter al heeft gevormd. Wat je ziet, krijg je over het algemeen. Soms is het enkel nog hier en daar bijschaven.
De geïnteresseerden gaan gewoon weer naar huis zonder een beslissing te nemen. Dat is gemakkelijk gezegd, ik weet het, maar o zo belangrijk.
Het mag nooit een impulsieve beslissing zijn om de hond mee te nemen. Als iedereen er nog eens rustig een nachtje over kan slapen, kan de beslissing beter doordacht worden.
Als de geïnteresseerden na hun eerste bezoek weer kontakt hebben opgenomen en ze zijn nog steeds enthousiast, dan raad ik aan om een afspraak te maken om eens te gaan kijken bij de potentiële eigenaar thuis. Neem lekker de hond mee, maar neem hem ook weer gewoon mee naar huis zonder een beslissing te hebben genomen. Op dat moment heeft iedereen elkaar een beetje leren kennen. Men belt elkaar dan weer en zit het nog steeds goed, laat hem of haar dan pas gaan “logeren” voor een proefperiode van vier weken. Deze tijd heeft een hond nodig om te wennen aan de nieuwe situatie. Een extra tussenweekend logeren raad ik altijd wel aan voor de 4 weken starten.
Op het moment dat de hond op proef gaat bij de nieuwe eigenaar, dan adviseer ik om samen de gemaakte afspraken op papier te zetten en deze uiteraard beide te ondertekenen. Zodat hier later geen misverstanden over kunnen ontstaan. Dat heeft dan b.v. betrekking op het feit dat de officiële papieren nog bij de oude eigenaar blijven tot deze vier weken zijn afgelopen. Daarnaast is het ook belangrijk dat de nieuwe eigenaar weet dat in de proefperiode wel de hond onder zijn/haar verantwoordelijkheid valt vanaf het moment van overdracht.
Het is niet de bedoeling dat de oude eigenaar tijdens de proefperiode van 4 weken zijn hond gaat terughalen omdat hij of zij de hond mist.
Dit houdt in dat de hond op proef naar de eventuele nieuwe eigenaar gaat en dat alle papieren die bij de hond horen bij de oude eigenaar blijven, totdat er door de nieuwe eigenaar een definitief besluit is genomen. Is na de logeerpartij alles in orde en heeft de hond zijn of haar plekje bij de nieuwe baas gevonden dan komen de officiële papieren na.
Wat heel belangrijk is: bij twijfel gewoon niet doen, er komt altijd weer een andere hond voorbij en in het andere geval, er komt altijd weer een andere geïnteresseerde. Het moet absoluut klikken. Ben altijd eerlijk naar elkaar toe.
Wie komt er in aanmerking voor een herplaatshond?
In principe iedereen die van honden houdt en dan van deze twee rassen in het bijzonder. De twee basiseisen zijn:
Er moet altijd iemand thuis zijn voor de hond en er kan niet meer dan één hond in huis zijn van het tegenovergestelde geslacht, dus een reu bij een teef of omgekeerd.
Als iemand parttime werkt en de hond zou niet langer dan 4 uur per dag alleen zijn, dan is er voor sommige honden, die dat gewend zijn, nog wel een mogelijkheid. Soms kunnen honden meegenomen worden naar het werk.
Mocht u mijn antwoordapparaat treffen, spreek dan gerust uw boodschap in en laat (niet vergeten!!) duidelijk uw naam en telefoonnummer achter, dan bel ik u zo spoedig mogelijk terug.
Hoe zit het met asiels?
In sommige gevallen wil ik samenwerken met asiels. Dat gebeurt op regelmatige basis.
Met die asiels maak ik o.a. de afspraak dat de stamboom op termijn wel naar de nieuwe eigenaar gaat. Soms valt dit samen met het aangaan van een kontrakt. Voor asiels geldt ook dat ik alle gegevens nodig heb van de hond en dat er een telefoongesprek plaatsvindt zodat ik weet hoe het asiel werkt en of ik daar in mee kan gaan.
Wat voor soort honden wordt er aangeboden?
Eigenlijk van alle soorten en maten, ik zeg wel eens van 0 tot 80 jaar oud.
Soms hele jonge honden, die gaan vaak snel naar een nieuwe eigenaar, soms hele oude honden die ook graag nog een paar leuke jaren tegemoet gaan, maar vaak toch wat langer moeten wachten.
De meest voorkomende reden van herplaatsing is dat er mensenproblemen zijn, waardoor de hond herplaatst moet worden. Het zijn over het algemeen nooit hondenproblemen. U moet denken aan mensen die uit elkaar gaan en daardoor weer fulltime of parttime moeten gaan werken. Dit is natuurlijk voor de hond vaak geen doen.
Soms zitten er honden tussen die thuis iets te veel vrijheid hebben gehad, maar ook dat is over het algemeen met de juiste baas en bazin prima recht te strijken. Let wel, agressieve honden zijn er niet, enkel honden die niet de juiste begeleiding hebben gekregen.
Ik moet wel zeggen dat in de jaren dat ik het herplaatsen nu doe, er eigenlijk bar weinig honden zijn geweest - eigenlijk op één hand te tellen - die echt niet meer te herplaatsen waren. En als u dan weet dat ik soms 40 tot 50 honden per jaar herplaats.